Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 9. 2013

Vděčnost

vdecnostfreja.jpg

Budeme-li potichu a dostatečně připraveni,
nalezneme v každém zklamání nějakou útěchu.“
Henry David Thoreau (1817-1862)
SPISOVATEL TRANSCENDENTALISTA


Nemůžete se cítit smutně nebo mít negativní pocity, když cítíte vděčnost. Jestliže jste se ocitli v obtížné situaci, hledejte něco, za co můžete být vděční. A jakmile to najdete, začněte hledat další, protože každá věc, za niž můžete být vděční, mění situaci. Vděčnost je most, po kterém k vám přijde láska!


„Vděčnost je vakcína, protijed, antiseptikum.“
John Henry Jowett (1864-1923)
PRESBYTERIÁNSKÝ KAZATEL A SPISOVATEL


Když se vám během dne přihodí něco dobrého, poděkujte. Bez ohledu na to, jestli to byla jen maličkost, řekněte děkuji. Najdete si dokonalé parkovací místo, slyšíte svoji oblíbenou písničku v rádiu, přijíždíte k semaforu, na kterém právě naskočí zelená, najdete v autobuse nebo ve vlaku volné místo, potom řekněte děkuji. všechno jsou to klady, které vám život přináší.


Poděkujte za svoje smysly: za oči, které vidí, za uši, které slyší, za ústa, která ochutnávají, za nos, který cítí, za kůži, která vám dovoluje vnímat dotek.
Poděkujte za nohy, které chodí, za ruce, které můžete použít skoro ke všemu, za hlas, který vám umožňuje se vyjadřovat a komunikovat s ostatními. Poděkujte za obdivuhodný imunitní system, který se stará o to, abyste byli zdraví nebo vás uzdravuje, za všechny orgány, které udržují tělo v tak vynikajícím stavu, že můžete žít. Poděkujte za velikost své lidské mysli, jíž se žádný počítač na světě nevyrovná. Celé vaše tělo je největší laboratoří planety, nenajdete nic, co by se té výtečnosti mohlo vyrovnat. Jste zázrak!


Poděkujte za svůj domov, svou rodinu, své přátele, svou práci i svá domácí zvířata. Poděkujte za slunce, vodu, kterou pijete, jídlo, které jíte, vzduch, který dýcháte; bez toho všeho byste nebyli naživu.


Poděkujte za stromy, zvířata, oceány, ptáky, květiny, rostliny, modré nebe, déšť, hvězdy, měsíc a naši nádhernou planetu.


Poděkujte za dopravu, kterou každý den používáte. Poděkujte všem firmám, které vám poskytují základní služby, byste mohli vést pohodlný život. Tolik lidí se snaží a namáhá, abyste otočili kohoutkem a měli čerstvou vodu. Tolik lidí celý život pracuje, abyste mohli zmáčknout vypínač a měli elektřinu. Myslete na houževnatost lidí, kteří otročili den co den, rok co rok, aby položili koleje přes celou planetu. Ani si nedokážeme představit, kolik lidí dřelo do úmoru na stavbě silnic, které jako síť spojují náš svět.


„V běžném životě si sotva povšimnete,
že dostáváme mnohem víc, než dáváme,
jedině vděčností se náž život stává bohatý.“
Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)
LUTERÁNSKÝ PASTOR


Chcete-li využívat síly vděčnosti, musíte ji praktikovat. Čím víc vděku cítíte, tím víc lásky dáváte; čím víc lásky vyzařujete, tím víc se jí k vám vrací.


Jste vděční za svoje zdraví, když vám slouží? Anebo si ho všimnete teprve tehdy, když onemocníte nebo vás něco rozbolí?


Jste vděční za to, že se v noci dobře vyspíte? Nebo to berete za samozřejmost a na spánek myslíte jen tehdy, když se vám nedaří usnout?


Jste vděční za své milované, když jde všechno hladce, nebo o vztazích začnete mluvit teprve tehdy, když se objeví problémy?


Jste vděční za elektřinu, kterou používáte v přístroji, nebo když zmáčknete vypínač světla? Nebo si na ni vzpomenete až tehdy, když dojde k výpadku proudu?


Jste vděční za to, že každý den žijete?


Každičká vteřina je příležitostí být vděčný a násobit to, co máte rádi. Já si dřív myslela, že jsem vděčný člověk, ale nevěděla jsem, co to je opravdová vděčnost, dokud jsem ji nezačala praktikovat.


Když řídím nebo jdu, využívám čas k tomu, abych za všechno v životě poděkovala. Děkuji i cestou z kuchyně do ložnice. Z hloubi duše říkám: „Děkuji ti za život. Děkuji ti za harmonii. Děkuji ti za radost. Děkuji ti za zdraví. Děkuji ti za zábavu a vzrušení. Děkuji ti za zázrak života. Děkuji ti za všechno báječné a dobré, co v životě mám.“


Buďte vděční! Vděk nic nestojí, ale má větší cenu než všechno bohatství na světě. Vděk vás obohacuje všemi poklady světa, protože vše, za co jste vděční, se násobí!


(Rhonda Byrne, MOC)
foto: FreJa Photography